2015

Droge so dandanes pereč problem po vsem svetu, zato je prav, da nanje opozarjamo in se bojujemo proti njihovi zlorabi. V ta namen smo ob Mednarodnem dnevu boja proti zlorabi drog (26. junij) člani projekta V odsevu pripravili že drugi likovni natečaj z naslovom »Adijo pamet!« za vse slovenske osnovnošolce. Tema letošnjega natečaja je bila konoplja (tj. marihuana), saj smo želeli opozoriti mlade na njene škodljive učinke.

Natečaj je bil namenjen učencem od 7. do 9. razreda, sodelovali pa so lahko z likovnimi deli, ki so jih smeli ustvariti z uporabo različnih likovnih tehnik. Tako smo mladim omogočili, da  z umetnostjo pokažejo, kako dojemajo škodljivost marihuane in kako si predstavljajo njene škodljive učinke.

Da smo pritegnili pozornost čim večjega števila osnovnošolcev, smo osnovnim šolam poslali elektronska sporočila, v katerih smo jim posredovali tako razpis kot tudi plakat, ki je nastal v sodelovanju z Miho Helblom. Plakat in razpis sta bila dostopna tudi na spletnih straneh projekta V odsevu, LMIT-a, Infopeke  in zaslonih GEM-a v času od 11. do 13. maja 2015.

Odziv na natečaj je bil izredno zadovoljiv, saj smo prejeli več kot 80 različnih izdelkov iz vseh koncev Slovenije. Izbrani ustvarjalci so prejeli nagrade, za katere se zahvaljujemo vsem donatorjem: CŠOD, Tehniški muzej Slovenije, Zavod za šport Ljubljana, Založba Čukec, Mini teater in INPA d.o.o. Vsa nagrajena dela so bila objavljena v revijah Medicina & ljudje in PIL ter razstavljena v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v času od 26. junija do 31. julija, ogledate pa si jih lahko tudiv galeriji.

Na mednarodni dan proti zlorabi drog 2015 razglašeni nagrajenci likovnega natečaja z naslovom “Adijo pamet” pa so …

1. mesto: Sarah Anna Molinari.

2. mesto: Nejc Klobasa.

3. mesto: Tina Makše.

4. mesto: Lara Nipič.

5. mesto: Branka Lazić.

6. mesto: Maja Košir Habjan.

7. mesto: Vanja Hribar.

8. mesto: Petra Drev.

V upanju, da so bili avtorji najboljših del zadovoljni z nagradami, ki so jih prejeli po pošti, se še enkrat najlepše zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so nam omogočili izvedbo natečaja. Največja zahvala pa gre pravzaprav vsem šolam, učiteljem in učencem, ki so se odzvali našemu vabilu. Vsi sodelujoči in vsi tisti, ki vam je žal, da ste to priložnost spregledali, pa najlepše vabljeni k sodelovanju tudi prihodnje leto.


 

 

Adijo_Pamet

 

Ali ste vedeli, da uživanje marihuane okvarja kratkoročni spomin? Ste vedeli, da lahko vodi v razvoj shizofrenije, depresije, anksioznosti? Ali ste vedeli, da lahko človek postane odvisen od marihuane?

V časih, ko se veliko govori predvsem o medicinski konoplji in njenih zdravilnih učinkih, včasih pozabimo, kako nevarna, še posebej za mlade, je ta droga lahko. Zato člani projekta V Odsevu, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, v želji, da na ta način opozorimo na dejansko škodljivost drog, ob letošnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi drog (26. junij), razpisujemo

LIKOVNI NATEČAJ,

v katerem vabimo vse učence od 7. do 9. razreda, da sodelujejo s svojim likovnim delom z naslovom

»Adijo pamet!«.

Sodelujete lahko z različnimi likovnimi deli (risbe, slike, kolaži …), pri čemer je velikost dela omejena na eno stran A3. Uporabite lahko različne likovne tehnike (tempere, akvarel, barvice, voščenke, svinčnik, oglje… ), ki jih lahko med seboj tudi poljubno kombinirate. Vsak avtor lahko na razpis prijavi le en prispevek.

Vaše izdelke pričakujemo najkasneje do vključno nedelje, 14. 6. 2015 na naslovu DŠMS, Korytkova 2, 1000 Ljubljana s pripisom »za likovni natečaj V Odsevu«. Dela lahko pošljete tudi skupinsko. Vsak izdelek naj bo na zadnji strani opremljen z imenom in priimkom avtorja, njegovim naslovom in imenom šole, ki jo obiskuje. V poslano ovojnico prosim vključite tudi podpisano izjavo, s katero starši svojim otrokom dovoljujejo sodelovanje v nagradnem natečaju, in jo lahko najdete v prilogi temu dokumentu.

Starši pristopno izjavo najdete na tej povezavi.

Med prispelimi izdelki bo naša komisija do 26. junija 2015 izbrala najboljša dela, ki bodo objavljena v reviji Medicina & ljudje, ves julij pa bodo razstavljena tudi v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Poleg tega bodo izbrani avtorji nagrajeni, nagrade pa bodo prejeli po pošti.

  1. nagrada – poletni počitniški tabor za eno osebo v CŠOD (Center šolskih in obšolskih dejavnosti) in dve vstopnici za ogled predstave v Mini teatru
  2. nagrada – obisk Indoor paintball poligona za šest oseb za eno uro z vso opremo in sto kroglicami (INPA d.o.o)
  3. nagrada – obisk Indoor paintball poligona za štiri osebe za eno uro z vso opremo in sto kroglicami (INPA d.o.o)

Poleg tega bomo podelili tudi številne manjše nagrade, ki jih podeljujejo Tehniški muzej Slovenije, Zavod za šport Ljubljana, Založba Čukec, Mini teater in INPA d.o.o.

Za vse dodatne informacije smo vam dosegljivi na našem elektronskem naslovu vodsevu@slomsic.org oziroma na telefonski številki 031-582-386 (Viktorija Kostadinova).

V upanju, da se odločite z nami deliti svojo kreativnost, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo,

člani projekta V odsevu