2016

Ob svetovnem dnevu osveščanja o samopoškodovanju (1. marec) smo člani projekta V odsevu pozvali kreativne dijake k  sodelovanju v fotografskem natečaju z naslovom »Miti in resnice o samopoškodovanju«. Tokrat smo v ospredje postavili prepričanje »Samopoškodovanja se ne da pozdraviti«. Čeprav čudežno zdravilo ne obstaja, večina s časom odneha. Samopoškodovanje je namreč najpogosteje odraz drugih težav (depresije, osamljenosti, itd.). Toda kako prenehati? Nekaterim pomaga pogovor s strokovnjakom, drugi potrebujejo tudi zdravila, bistveno pa je, da najdejo manj uničevalen način sproščanja stresa.

Julija Košir, 1. mesto
Julija Košir, 1. mesto

Objavljamo zmagovalna dela natečaja, ki so bila razstavljena tudi v družabnem prostoru Ziferblat z željo, da bi približali problematiko tako mladim ustvarjalcem, kot tudi zainteresiranim gledalcem oziroma vam – bralcem. S tem želimo vzpodbuditi debato o samopoškodovanju in osebnih stiskah, ki lahko pripeljejo do njega.

Nagrajenci fotografskega natečaja so:

  1. mesto: Julija Košir, ki prejme darilne bone za rafting na reki Soči  (Hydromania – Sports Agency Bovec)
  2. mesto: Nik Skerbiš, ki prejme darilni bon za obisk The Key Escape Room
  3. mesto: Petra Buletinac, ki prejme darilni bon za izposojo SUP-a za 2h na Bohinjskem jezeru (Pac d.o.o.)
  4. mesto: Tinkara Ošlovnik, ki prejme darilne bone za vožnjo z gokartom (Rollbar Indoor Karting center BTC Ljubljana)

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam poslali svoje izdelke, in vsem, ki si jih boste ogledali. Seveda pa gre velika zahvala tudi donatorjem nagrad in sponzorjem, saj brez njih nagradnega fotografskega natečaja ne bi bilo. Skupaj smo naredili korak naprej k ustvarjanju okolja, v katerem se bodo mladi v stiski lažje spopadli z bolečino in pravilneje ukrepali.

člani projekta V odsevu

 


Želimo vas izzvati, da posnamete trenutek v času, ki naj nadomesti mite, ki ste jih v življenju gotovo slišali že mnogo, z resnico, vašo resnico. Samopoškodovanje je kompleksnejše od iskanja pozornosti ali želje po samomoru, bistvo je očem nevidno, želimo pa, da ga odkrijete v vašemu objektivu.

Zato člani projekta V odsevu, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, predvsem v želji, da spodbudimo razmišljanje in pogovor o resničnih vzrokih in posledicah samopoškodovanja, ob letošnjem Svetovnem dnevu osveščanja o samopoškodovanju (1. marec), razpisujemo

FOTOGRAFSKI NATEČAJ,

z naslovom Miti in resnice o samopoškodovanju, v katerem vabimo dijake vseh poklicnih srednjih šol in gimnazij, da sodelujejo s svojimi fotografijami.

Natečaju smo z željo, da vam delo vsaj malo olajšamo, dodali še podnaslov – enega izmed najpogostejših mitov povezanih s samopoškodovanjem – Samopoškodovalnega vedenja se ne da pozdraviti.

Sodelujete lahko le z digitalnimi fotografijami. Fotografije pošljite v JPEG formatu, pri čemer naj daljša stranica ne meri več kot 2560 pikslov in je velikosti največ 2,5 MB v ločljivosti 300 dpi. Uporabite lahko različne tehnike (barvno, črno-belo) z dovoljenimi osnovnimi popravki, kot so svetlost, kontrast, obrez, ipd., vendar naj ustvarjena dela ne bodo fotomanipulacije. Vsak avtor lahko na razpis prijavi največ dva prispevka. Oddane fotografije so avtorjeva last, z oddajo pa avtor dovoljuje, da se objavijo na zaključni razstavi ter za promocijo natečaja in aktivnosti projekta V odsevu ob Svetovnem dnevu osveščanja o samopoškodovanju v revijah, člankih, na spletnih straneh ter drugih tiskanih medijih.

Vaše izdelke pričakujemo najkasneje do vključno petka, 19. 2. 2016 na elektronskem naslovu vodsevu@slomsic.org. Vsak izdelek naj bo opremljen z imenom in priimkom avtorja, njegovim naslovom in šolo, ki jo obiskuje. V primeru, da je avtor mlajši od 18 let, vas prosimo, da v poslano e-pošto vključite ali pošljete na naslov DŠMS, Korytkova 2, 1000 Ljubljana tudi podpisano izjavo staršev oz. skrbnikov, s katero ti dovoljujejo sodelovanje v nagradnem natečaju. Izjavo lahko najdete tukaj.

Med prispelimi izdelki bo naša komisija do 26. februarja 2016 izbrala najboljša dela, ki bodo objavljena v časopisu Delo ter na spletni strani časopisa Novi dijak, 1. marca pa bodo razstavljena tudi v družabnem prostoru Ziferblat v Ljubljani, v lokalu Bikofe in drugje. Poleg tega bodo izbrani avtorji tudi nagrajeni, nagrade pa bodo prejeli po pošti.

  1. nagrada – rafting na reki Soči  (Hydromania – Sports Agency Bovec)
  2. nagrada – obisk sobe pobega za 3 osebe (Zaklenjen.si – Soba pobega Maribor)
  3. nagrada – izposoja SUP-a za 2h na Bohinjskem jezeru (Pac d.o.o.)

Podelili bomo tudi številne manjše nagrade, ki bodo ljubitelje fotografije gotovo spodbudile k nadaljnjemu ustvarjanju.

Za vse dodatne informacije smo vam dosegljivi na elektronskem naslovu vodsevu@slomsic.org oziroma na telefonski številki 051-304-999 (Lana Sernec).

V upanju, da se odločite z nami deliti svojo kreativnost, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo,

člani projekta V odsevu